Pieniadze.org.ukPieniadze.org.ukPieniadze.org.ukPieniadze.org.ukPieniadze.org.uk

Weszły w życie zmiany utrudniające uzyskanie prawa stałego pobytu obywatelom UE (8)

Nowe regulacje są sprzeczne z prawem unijnym, rząd liczy na to, że do czasu Brexitu UE nie zdąży się sprzeciwić ich stosowaniu.

flickr.com (Chris Fleming)
flickr.com (Chris Fleming)

1 lutego 2017 weszły w życie zmiany uchwalone w listopadzie ubiegłego roku. Dotyczą one głównie osób spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, dwie zmiany jednak wpływają także na życie obywateli krajów członkowskich. Pojawia się nowy proces weryfikacyjny prowadzony przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych stwierdzający, czy obywatel Unii Europejskiej lub jego partner kwalifikują się do otrzymania prawa stałego pobytu.

Ważniejszą z dwóch zmian jest ta dotycząca formularza używanego do występowania o prawo stałego pobytu. Dotychczas zalecane wypełnienie 85-stronicowego formularza obejmowało konieczność wyszczególnienia dat wszystkich wjazdów i wyjazdów z Wielkiej Brytanii. Teraz konieczne jest przedstawienie również dokumentów potwierdzających odbycie takich podróży. Wprowadzony zapis wymogu "całkowitego" wypełnienia formularza sprawia, że dokumenty z pozostawionymi pustymi polami mogą być z automatu odrzucane. Na przykład brak jednej z dat wyjazdów, czy brak dokumentów to potwierdzających - mogą stać się przyczynami odrzucenia aplikacji. Podobnie celowe zostawienie pewnych pól pustych.

Decyzja odmowna z kolei może być niemożliwa do zaskarżenia jeśli Home Office dojdzie do wniosku, że małżeństwo zawarte przez starającego się o prawo stałego pobytu służy nie tylko wspólnemu pożyciu, ale zawarte zostało z myślą o korzyściach wynikających z takiego związku. Jest to tak niejasne, jak tylko może być - co więcej, decyzja taka może zostać podjęta przez Home Office błędnie, nie ma jednak możliwości się przed nią bronić. Dotyczy to osób będących w związku z osobą spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego. 

Według prawa unijnego wymaganie konkretnych formularzy jest nielegalne. Wprowadzone zmiany oznaczają jednak, że Wielka Brytania może odmówić przyznania prawa stałego pobytu osobie, której ono się należy - tylko dlatego, że użyła na przykład złego formularza lub nie wypełniła jednej rubryki w formularzu. Unia Europejska już raz starła się z Wielką Brytanią na ten temat, UK wówczas wycofało się z proponowanych zmian rakiem. Teraz jednak rząd Theresy May przestał udawać, że ma zamiar szanować prawo unijne.

Jak zdobyć status rezydenta

Pierwszym krokiem do zdobycia statusu rezydenta jest spełnienie kryterium pobytu. Mieszkańcem Zjednoczonego Królestwa jest osoba, która spędza w kraju co najmniej 183 dni w roku podatkowym (koniec roku podatkowego następuje w UK 5 kwietnia). Drugą możliwością jest posiadanie jedynego domu w Wielkiej Brytanii. Trzeba w nim mieszkać (jako właściciel, wynajmujący lub lokator) przez co najmniej 91 dni w sumie oraz ostatnich 30 dni w danym roku podatkowym. Nie można być rezydentem w UK jeżeli spędziło się mniej niż 16 dni w kraju (albo 46 jeżeli nie było się rezydentem w poprzednich 3 latach podatkowych). Dyskwalifikuje także praca na pełny etat za granicą (co najmniej 35 godzin w tygodniu) połączona ze spędzeniem w UK poniżej 91 dni, z których nie więcej niż 30 zostało spędzonych na pracy.

Aby ubiegać się o status permanent residence należy przede wszystkim posiadać status rezydenta przez 5 lat oraz wypełnić TEN FORMULARZ. Więcej informacji na temat permanent residence można znaleźć TUTAJ. Prawdą jest, że obywatele Europejskiego Obszaru Ekonomicznego nie muszą występować o formalne potwierdzenie statusu stałego rezydenta, jednak może to być pomocne w sytuacji starania się o obywatelstwo. Karta poświadczająca taki status może być przydatna podczas załatwiania wielu spraw urzędowych, także związanych z kwestiami małżeńskimi z osobą pochodzącą spoza obszaru Unii Europejskiej oraz podczas występowania o różnego rodzaju zasiłki i zapomogi (Income Support, Jobseeker's allowance, Employment and Support allowance, Pension Credit, Housing benefit, Council Tax Reduction Universal Credit oraz inne przynależne dopiero po pewnym okresie pobytu w Zjednoczonym Królestwie).

Imigranci posiadający status stałego rezydenta powinni zwrócić uwagę na to, by nie spędzać za granicami Zjednoczonego Królestwa dwóch lat pod rząd, ponieważ wówczas ich prawo stałego pobytu może zostać cofnięte. Ten problem natomiast zwykle rozwiązuje przyznanie brytyjskiego obywatelstwa.

Od 12 listopada 2015 roku weszły w życie przepisy dotyczące wymagań podczas starania się o brytyjskie obywatelstwo. Podczas występowania o nie trzeba legitymować się ważnym statusem stałego rezydenta - czy to za pomocą certyfikatu, czy też karty. W przypadku braku takiego potwierdzenia wnioski o obywatelstwo mają być z automatu odrzucane. Rezydent Wielkiej Brytanii może ubiegać się o obywatelstwo po posiadaniu statusu stałego rezydenta przez 12 miesięcy - czyli w praktyce dopiero po 6 latach od przybycia do Wielkiej Brytanii. Należy wówczas zdać "Life in the UK Test" oraz testy językowe (które nie dotyczą dzieci poniżej 18 roku życia oraz osób po 65 roku życia). Więcej na temat procedur przyznawania obywatelstwa można znaleźć pod TYM ADRESEM.

Tagi: polityka



Komentarze

Łukasz A ja mam takie pytanie co z ludźmi którzy mają home office stałe pozwolenie na prace z przed 10 lat ?? Czy to nie wystarczy


Warto wiedzieć

Anglia.today/reklama
ANGLIA.today
Anglia.today/firmy
Znajdź nas na facebook'u!
Anglia.today/reklama